Euroliga w nc+: Historyczny mecz PGE Turów Zgorzelec

2014-10-22
Już w najbliższy czwartek PGE Turów Zgorzelec rozegra pierwszy mecz w roli gospodarza w swoim debiutanckim sezonie w koszykarskiej Turkish Airlines Eurolidze. Rywalem mistrza Polski będzie drużyna Fenerbahce-Ulker Stambuł. Początek transmisji w CANAL+ Family o 20:55.

PGE Turów Zgorzelec w swoim pierwszym sezonie w Turkish Airlines Eurolidze gra w niezwykle trudnej grupie C, gdzie znajdują się same uznane kluby. Po zeszłotygodniowym, nieznacznie przegranym (77:84) meczu przeciwko Panathinaikosowi, tym razem drużyna Miodraga Rajkovicia podejmie w Lubinie Fenerbahce-Ulker Stambuł. Mistrz Turcji w 1. kolejce pokonał zespół EA7 Emporio Armani Milan 77:74. Czy ekipę ze Zgorzelca będzie stać na sprawienie niespodzianki w konfrontacji z drużyną prowadzoną przez legendarnego szkoleniowca i byłego świetnego zawodnika Żeljko Obradovicia?

Transmisja z hali RCS w Lubinie rozpocznie się w CANAL+ Family o 20:55. Mecz komentować będą Wojciech Michałowicz i Arkadiusz Koniecki. Reporterem w trakcie pasjonująco zapowiadającego się wieczoru będzie Michał Łopaciński.

- Koszykarze Turowa Zgorzelec, w nagrodę  za pierwsze w ich historii mistrzostwo Polski  nie tylko debiutują w tym sezonie w elitarnej Eurolidze, ale trafili też do grupy, w której są wyłącznie mistrzowie swych krajów. Dlatego tydzień po stoczeniu w Atenach zaskakująco równej walki z niezrównanym w Grecji i najbardziej utytułowanym wśród „euroligowców” Panathinaikosem, podejmują pierwszą potęgę Turcji - Fenerbahce-Ulker Stambuł, który ma w składzie aż trzech zawodników z przeszłością w NBA. Występy zgorzelczan to więc nie tylko okazja, by przekonać się, że Euroliga to naprawdę koszykarska liga mistrzów, ale też by zobaczyć na własne oczy, wszystkich niemal z najwybitniejszych graczy naszego kontynentu. Bo przecież kolejnym rywalem Turowa będzie wielka Barcelona! – zapowiada Wojciech Michałowicz.

Rozgrywki Turkish Airlines Euroligi wystartowały w połowie października. W zmaganiach biorą udział 24 najlepsze drużyny Starego Kontynentu. Na antenach kanałów platformy nc+ transmitowane będą najważniejsze spotkania grupowe, a w dalszej części sezonu mecze play-off oraz decydujący o końcowych rozstrzygnięciach turniej Final Four, który w maju 2015 roku odbędzie się w Madrycie. Widzowie nc+ zobaczą na żywo relacje z wszystkich meczów polskiego reprezentanta w rozgrywkach, PGE Turów Zgorzelec. Mistrz Polski rywalizuje w grupie C, gdzie jego rywalami są FC Barcelona, Panathinaikos Ateny, Fenerbahce-Ulker Stambuł, EA7 Emporio Armani Milan i FC Bayern Monachium.

Turkish Airlines Euroliga, 2. kolejka

czwartek, 23 października, 20:55 PGE Turów Zgorzelec – Fanerbahce-Ulker Stambuł, CANAL+ Family

komentują: Wojciech Michałowicz, Arkadiusz Koniecki

reporter: Michał Łopaciński