Ekstraliga Żużlowa przez cztery najbliższe lata ekskluzywnie w nc+

2014-12-15

Platforma nc+ pozyskała ekskluzywne prawa do transmisji rozgrywek Ekstraligi Żużlowej na trzy kolejne sezony. Nowy kontrakt będzie obowiązywał w latach 2016-2018. Rywalizacja w najlepszej żużlowej lidze świata będzie pokazywana w kanale nSport+.

Żużel

- Jestem zaszczycony, że mogę przekazać tę wspaniałą wiadomość widzom nc+ i wszystkim fanom żużla. Konsekwentnie budujemy naszą ofertę sportową, której znakiem rozpoznawczym jest najwyższa jakość i ekskluzywność. W tym roku pozyskaliśmy na wyłączność prawa do piłkarskiej Ligi Mistrzów na trzy kolejne sezony, począwszy od edycji 2015/2016. Teraz podpisujemy umowę, która zapewnia obecność na naszych antenach w kolejnych latach najlepszej żużlowej ligi świata – mówi Julien Verley, prezes platformy nc+.

Kontrakt został zawarty w następstwie otwartego przetargu organizowanego przez Ekstraligę Żużlową, w którym mogli wziąć udział wszyscy nadawcy zainteresowani transmisjami rozgrywek Ekstraligi.

- Bardzo cieszymy się z możliwości dalszej współpracy z platformą nc+. To silny i sprawdzony partner, który zapewnia dobrą promocję i rozwój Ekstraligi na rynku medialnym. Dzięki profesjonalnym transmisjom możemy poszczycić się wspólnym sukcesem w postaci oglądalności na poziomie 3 milionów widzów w sezonie 2014. Platforma nc+ to żużlowe transmisje najwyższej światowej jakości. Zakładamy dalszy progres oglądalności i mocno liczymy na realizację kolejnych pomysłów marketingowych związanych z popularyzacją rozgrywek – zapowiada Wojciech Stępniewski, Prezes Ekstraligi Żużlowej.

Rozgrywki Ekstraligi pokazywane są w nc+ od 2013 roku. Obecnie obowiązująca umowa obejmuje jeszcze przyszłoroczną edycję. Nowy kontrakt będzie obowiązywał w latach 2016-2018.

- Speedway jest niezwykle widowiskową dyscyplina sportu, której popularność stale rośnie. Od 2013 roku, przy silnym wsparciu Ekstraligi i wszystkich klubów budujemy wartość tego produktu, stosując najwyższe standardy produkcji, tworząc wspólnie prawdziwe telewizyjne show. Rosnące wyniki oglądalności pokazują, że „jedziemy” we właściwym kierunku – przekonuje Manuel Rougeron wiceprezes zarządu ds. programowych platformy nc+.

Rywalizacja żużlowców z roku na rok zyskuje w nc+ coraz większą popularność. Średnia widownia meczów Enea Ekstraligi w nSport+ w sezonie 2014 wyniosła aż 128 tys. i była o ponad 45 proc. wyższa od ubiegłorocznej (średnia w 2013 roku: 88 tys.). Wielki finał zakończonego w październiku sezonu obejrzało ponad 226 tys. widzów. Z badań oglądalności wynika, że w trakcie całych rozgrywek mecze najlepszej żużlowej ligi świata zobaczyło w nc+ łącznie blisko 3 miliony widzów!