DOMO+ odwiedza australijskie „Zamki na piasku”

2014-05-08
We wtorek, 13 maja o 20:25 Domo+, autorski kanał platformy nc+, rozpocznie emisję programu „Zamki na piasku”. Jest to jedna z trzech nowych serii dokumentalnych, które stacja pokaże w maju.

Zamki-na-piasku

Ponad 80% ludności Australii mieszka w terenach oddalonych do 50 km od wybrzeża. Z tego powodu stosunkowo duża liczba mieszkańców posiada domy na plaży. Architekt Peter Colquhoun, pomysłodawca i gospodarz serii, zabiera widzów w podróż po najciekawszych domach ulokowanych na plażach Australii.

Widzowie poznają nie tylko wspaniałe wnętrza tych budynków, ale także ich niezwykłe otoczenie i historię ludzi, którzy nazywają te miejsca domem. Nie zabraknie też autorskich komentarzy prowadzącego oraz opinii projektantów i wywiadów z architektami.

W każdym z dwunastu odcinków twórcy serii zaprezentują jedną nieruchomość, która została doceniona rozmaitymi nagrodami zarówno w kraju, jak z za granicą. Widzowie zobaczą m.in. opisywany w magazynach całego świata Holman House, ulokowany na blisko 70-metrowym klifie. Będzie można także podziwiać tasmański Trial Bay House, uhonorowany w 2010 nagrodą Robina Boyda przez Australijski Instytut Archtektów lub dom Briana Ritchie’ego, gitarzysty znanego rockowego zespołu Violent Femmes.

W maju Domo+ przygotowało także premierę ósmego sezonu programu „Ucieczka na wieś” oraz nowe odcinki krótkometrażowej serii „Green Touch”.