Cykl „Off z gwiazdą” w Ale kino+

2014-09-29

Amerykańskie kino to nie tylko Hollywood - przypomina o tym Ale kino+, autorski kanał filmowy nc+, w cyklu „OFF z gwiazdą”. We wtorki od 7 do 28 października stacja pokaże cztery niezależne amerykańskie produkcje, w których wystąpiły takie gwiazdy jak Emily Blunt, Christopher Walken czy Katie Holmes. Filmy te pokazywane były na poprzednich edycjach American Film Festival, którego Ale kino+ jest partnerem medialnym. Podczas imprezy stacja zaprasza na własną festiwalową sekcję Festival Favorites Ale kino+ prezentuje.

CzarnyKon

Współczesne amerykańskie kino niezależne prężnie się rozwija, zdobywając rozgłos na najważniejszych międzynarodowych festiwalach filmowych oraz ciesząc się przychylnością krytyków i uwielbieniem widzów. Coraz częściej w filmach realizowanych przez niezależnych twórców pojawiają się słynni hollywoodzcy aktorzy, którzy dopiero pracując z reżyserami spoza głównego nurtu, są w stanie pokazać pełnię swoich umiejętności. Przekonają się o tym widzowie Ale kino+, dla których stacja przygotowała cykl czterech amerykańskich offowych filmów z udziałem gwiazd – „Siostra twojej siostry” z Emily Blunt, „Chłopak do towarzystwa” z Katie Holmes i Kevinem Kline’em, „Czarny koń” z Christopherem Walkenem, Mią Farrow i Selmą Blair oraz „Dolegliwości” z Jamesem Franco. Premiery we wtorki od 7 do 28 października o 20:10.
Wszystkie filmy miały polską premierę na poprzednich edycjach American Film Festival. Ale kino+ jest patronem imprezy, której 5. edycja rusza już 21 października we Wrocławiu. Również w tym roku Ale kino+ zaprasza na własną festiwalową sekcję Festival Favorites Ale kino+ prezentuje. Pokaże w niej wyjątkowe amerykańskie produkcje, które w ciągu ostatniego roku podbiły serca widowni międzynarodowych festiwali oraz zwróciły na siebie uwagę światowej krytyki. Filmy te będzie można później zobaczyć na antenie Ale kino+.

CYKL „OFF Z GWIAZDĄ” W ALE KINO+ – opisy filmów

„Siostra twojej siostry” to doskonale przyjęta w Tribece, Toronto i na Sundance komedia o współczesnych trzydziestolatkach, którzy pod wpływem zbiegu okoliczności muszą zmierzyć się ze swoimi niepokojami i uczuciami. Główne role grają Emily Blunt, nominowana do Złotego Globu za występ w filmie „Diabeł ubiera się u Prady” oraz Rosemarie DeWitt znana z ról w takich obrazach jak „Człowiek ringu” czy „Rachel wychodzi za mąż”.
Premiera: wtorek, 7 października, godz. 20:10

„Chłopak do towarzystwa” to prezentowana na Sundance komedia o perypetiach dwóch ekstrawaganckich mężczyzn, w których wcielili się Kevin Kline i Paul Dano. Louis to wykładowca angielskiej literatury, który właśnie stracił pracę. Wypowiada się z nienaturalną emfazą, jest manieryczny, ma słabość do damskiej bielizny, a w roli ukochanej wyobraża sobie siebie przebranego za kobietę. Henry - jego mentor i przewodnik po Nowym Jorku - to niespełniony dramaturg, arystokrata i fantasta. Ma zwyczaj chowania listów w lodówce i tańczenia w samotności do głośnej muzyki. Wie, jak wejść do opery bez biletu, wzruszają go ozdoby choinkowe, a na życie zarabia zabawiając starsze wdowy, znudzone własnym życiem. Relacja między mistrzem a uczniem szybko przeradza się w przyjaźń.
Premiera: wtorek, 14 października, godz. 20:10

Todd Solondz, obecnie jeden z najciekawszych niezależnych reżyserów amerykańskich, w swoim najnowszym filmie przygląda się życiu neurotycznego trzydziestolatka. „Czarny koń” to opowieść o mężczyźnie, który nie chce wziąć odpowiedzialności za własne życie - wciąż mieszka z rodzicami (brawurowe role Mii Farrow i Christophera Walkena), a wolny czas najchętniej spędzałby przed komputerem. Wszystko zmieni się, kiedy spotka Mirandę, w którą wcieliła się Selma Blair.
Premiera: wtorek, 21 października, godz. 20:10

Bohaterem „Dolegliwości” jest młody utalentowany aktor James, który rezygnuje z kariery z powodu odkrycia u siebie objawów schizofrenii. Przeprowadza się do małego miasteczka wraz z najlepszą przyjaciółką Catherine i siostrą Patricią, które również zmagają się z własnymi problemami. W roli głównej występuje James Franco, znany m.in. z serii o „Spider-Manie” czy filmu „127 godziny”, za rolę w którym był nominowany do Oscara. „Dolegliwości” były pokazywane na ubiegłorocznym American Film Festival w sekcji Festival Favorites Ale kino+ prezentuje.
Premiera: wtorek, 28 października, godz. 20:10