Cykl „Dwie strony medalu” w ale kino+

2014-06-04

Piłka jest jedna, bramki dwie, a kibiców - miliony!Tydzień przed rozpoczęciem mundialu ale kino+ zaprasza na cykl „Dwie strony medalu” a w nim na sześć filmów pokazujących różne oblicza futbolu. Będą to: romantyczna „Miłość kibica” z Colinem Firthem, „Heleno”, czyli biografia legendarnego piłkarza z Brazylii, komedia „Szukając Erica” z Erikiem Cantoną w roli tytułowej, mocny dokument „Hooligan” oraz „The Footbal Factory” i „Firma”, które zabiorą widza w brutalny świat brytyjskich pseudokibiców.

Premiery w piątek i sobotę 6 i 7 czerwca.

hooligan

Weekend z piłkarskim szaleństwem w ale kino+ rozpocznie „Miłość kibica” (1997). Bohaterem filmu jest Paul - nauczyciel języka angielskiego i wierny fan Arsenalu, któremu kibicuje od najmłodszych lat. Kiedy w jego pracy pojawia się nowa nauczycielka – piękna lecz nieprzystępna Sarah - nikt, łącznie z Paulem, nie przypuszcza, że jest wielką miłośniczką futbolu. Czy pasja do piłki nożnej zbliży te dwie zupełnie różne osoby? W roli głównej występuje weteran brytyjskiej komedii romantycznej – Colin Firth.
Premiera: piątek, 6 czerwca, godz. 18:25

Drugą pozycją wieczoru jest „Heleno” (2011) - biografia legendy brazylijskiej piłki nożnej, kontrowersyjnego Heleno de Freitasa. Rozgrywający się w latach 40. film przedstawia niesamowitą karierę młodego gracza drużyny Botafogo Rio de Janeiro, który w wieku 20 lat stał się najlepszym napastnikiem reprezentacji kraju. Uwielbiany przez kibiców, okrzyknięty „Księciem Rio”, wsławił się nie tylko ogromnym talentem ale i awanturniczym stylem życia, który wyznaczały imprezy, alkohol i liczne romanse.
Premiera: piątek, 6 czerwca, godz. 20:10

Piątkowy maraton zamknie „Szukając Erica” (2009) - przewrotna komedia w reżyserii Kena Loacha. Eric Bishop to ogarnięty futbolową manią listonosz, który przeżywa życiowy kryzys. W chwili desperacji sięga po marihuanę, pod której wpływem zaczyna widzieć w halucynacji swojego piłkarskiego idola, byłą gwiazdę Manchesteru Utd., Erika Cantonę. Filozoficzne rady sławnego futbolisty okazują się mieć zbawienny wpływ na listonosza. W rolach głównych występuje niecodzienny duet: były basista legendarnej postpunkowej formacji The Fall - Steve Evets, oraz Eric Cantona - charyzmatyczny francuski ekspiłkarz, była gwiazda Manchesteru Utd.
Premiera: piątek, 6 czerwca, godz. 22:25

Piłkarską sobotę w ale kino+ rozpocznie „Hooligan” (2012) - jeden z najbardziej realistycznych dokumentów o przemocy na stadionach piłkarskich. Jego reżyser Donal MacIntyre przygląda się emocjom, jakie podczas meczów towarzyszą najbardziej brutalnym kibicom. Oprócz fragmentów spektakularnych stadionowych bójek czy „ustawek”, w filmie znajdują się wypowiedzi dawnych i obecnych „kiboli”, policji i ludzi z branży sportowej. Narratorem dokumentu jest Sean Bean, brytyjski aktor znany m.in. z trylogii „Władca Pierścieni”.
Premiera: sobota, 7 czerwca, godz. 20:10

Cykl zamkną dwa filmy w reżyserii Nicka Love’a, który zabiera widza w hermetyczny świat stadionowych chuliganów, ukazując Anglię, jakiej próżno szukać w turystycznych folderach. Portretuje ich subkulturę, system wartości i to, jak pojmują lojalność.
Bohaterem „The Football Factory” (2004) jest Tommy Johnson (Danny Dyer), znudzony trzydziestolatek, którego życie wypełniają przypadkowy seks, alkohol, narkotyki i imprezy z kumplami. Najważniejsze są jednak dla niego mecze ukochanej Chelsea, na których może bić się z kibicami drużyny przeciwnej. Tak toczy się dzień za dniem, aż do chwili, gdy starcie z kibicami Millwall rozpocznie regularną wojnę.
Premiera: sobota, 7 czerwca, godz. 21:45

Z kolei „Firma” (2009) rozgrywa się w latach 80., epoce błyszczących dresów i muzyki disco. Dom (Calum McNab) wkracza w fascynujący ale i niebezpieczny świat grupy „kiboli”, którym przewodzi niejaki Bex (Paul Anderson). Dom szybko staje się jednym z nich, biorąc udział w regularnych bijatykach. Kiedy jednak spirala przemocy nakręca się i sprawy wymkną się spod kontroli, chłopak podejmie decyzję o odejściu z grupy. Nie będzie to jednak takie proste…
Premiera: sobota, 7 czerwca, godz. 23:30