"Bestie z południowych krain” w ale kino+ w cyklu „Kino mówi: Nowe talenty”

2014-10-21

Ale kino+, autorski kanał platformy nc+, zaprasza na cykl „KINO MÓWI: Nowe talenty”, a w nim na cztery najciekawsze współczesne debiuty zagranicznych reżyserów. Przegląd rozpocznie jeden z najważniejszych niezależnych filmów ostatnich lat - nominowane m.in. do 4 Oscarów® „Bestie z południowych krain” Benha Zeitlina. Ta premiera już w czwartek, 6 listopada o 20:10. Następne filmy w ramach cyklu w kolejne czwartki od 13 do 27 listopada o tej samej porze.

Bestie z południowych krain

W listopadzie Ale kino+ przybliży twórczość wybranych zagranicznych reżyserów, których debiuty pełnometrażowe nie tylko wzbudziły zachwyt widzów i krytyków, ale także otrzymały szereg prestiżowych nagród filmowych. W cyklu „KINO MÓWI: Nowe talenty” znajdą się: „Bestie z południowych krain” Benha Zeitlina, „Electrick Children” Rebeki Thomas, „Broken” Rufusa Norrisa” oraz „Salvo. Ocalony” Fabia Grassadonii i Antonia Piazzy.

Cykl otworzą „ Bestie z południowych krain” (2012) w reżyserii Benha Zeitlina. Film ten został okrzyknięty najlepszym amerykańskim debiutem ostatnich lat i jest premierą miesiąca w Ale kino+. Obraz był sensacją festiwalu Sundance 2012, znalazł się także w sekcji Un Certain Regard festiwalu w Cannes, skąd wyjechał ze Złotą Kamerą za najlepszy debiut, wyróżnieniami FIPRESCI i Jury Ekumenicznego, stając się jednym z najczęściej nagradzanych tytułów ostatnich lat. Doceniła go również Amerykańska Akademia Filmowa, nominując do 4 Oscarów, w tym za najlepszy film roku. Jak napisał Peter Travers dla „Rolling Stone”: To film zmieniający oblicze współczesnego kina i sprawiający, że znów wyda się wam ono ekscytujące. Zasługuje na wszystkie nagrody, które już dostał i te, które jeszcze dostanie. Objawia reżyserski talent 29-letniego Benha Zeitlina (…). Udało mu się bowiem stworzyć świat, w którym można się zatracić. Świat pełen mitycznego piękna i grozy. Jak Zeitlin sam przyznał w jednym z wywiadów, chciał połączyć poetykę wyrafinowanego arthouse’owego kina z czymś co przypominałoby „Szklaną pułapkę”. Misja zakończona sukcesem.

Akcja filmu rozgrywa się w małej wiosce, gdzie główna bohaterka, 6-letnia Hushpuppy, nawiązuje niezwykły kontakt z magicznym światem natury. Pewnego dnia wioskę zalewa powódź, a Hushpuppy wraz z ojcem postanawiają przetrwać kataklizm oraz kolejne nadchodzące niebezpieczeństwo.

Premiera: czwartek, 6 listopada, godz. 20:10

Pozostałymi tytułami cyklu będą:

- „Electrick Children” (2012) – prezentowany na festiwalu w Cannes debiutancki film Rebeki Thomas. Opowieść rozgrywa się w zamkniętej społeczności ortodoksyjnych Mormonów. Pewnego dnia 15-letnia Rachel odkrywa, że zaszła w ciążę. Czy to możliwe, że wpływ na to miała muzyka? „Electrick Children” to przykład poetyckiego, bezpretensjonalnego kina amerykańskiego, które w zalewie komercji oferuje powiew świeżości i oryginalności.

Premiera: czwartek, 13 listopada, godz. 20:10

- „Broken” (2012) – debiutujący za kamerą Rufus Norris przedstawia historię 11-letniej Skunk, której życie diametralnie się zmienia się po tym, jak staje się świadkiem przemocy domowej. Norris, który karierę zaczynał jako reżyser teatralny i operowy, w sposób wyjątkowo wrażliwy podchodzi do swoich bohaterów, co na długo zapada w pamięć widza. „Broken” zdobył m.in. British Independent Film Award za najlepszy brytyjski film niezależny oraz nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej w kategorii „Europejskie odkrycie roku”. W jednej z głównych ról występuje Tim Roth, znany m.in. z „Rob Roya”, „Wściekłych psów” czy serialu „Magia kłamstwa”.

Premiera: czwartek, 20 listopada, godz. 20:10

- „Salvo. Ocalony” (2013) – włoski duet debiutantów Fabio Grassadonia i Antonio Piazza zaproponował rewelacyjne połączenie kina artystycznego i gatunkowego. „Salvo…” to kryminalna historia rozgrywająca się w gangsterskim półświatku Sycylii, a jej główny bohater został stworzony na wzór postaci granych przez Clinta Eastwooda w kultowych westernach Sergio Leone. Film zdobył w Cannes Nagrodę Grand Prix Międzynarodowego Tygodnia Krytyki, był też nominowany do 4 Nagród Włoskiej Akademii Filmowej.

Premiera: czwartek, 27 listopada, godz. 20:10