Barcelona'92 – Opowieść o ostatnim wielkim sukcesie biało-czerwonych

2014-06-09

Nim w Brazylii rozpocznie się rywalizacja o Puchar Świata platforma nc+ przypomni w wyjątkowym filmie dokumentalnym „Barcelona `92” ostatni sukces biało-czerwonych na międzynarodowej arenie. Film przedstawia wspaniałą, hiszpańską przygodę polskiej reprezentacji olimpijskiej i jej drogę do srebrnego medalu Igrzysk w Barcelonie. Nie jest to jedynie zwykłe przypomnienie wielkiego sukcesu, autor projektu, Kuba Polkowski, dotarł bowiem do materiałów, które nigdy wcześniej nie ujrzały światła dziennego. Premiera dokumentu we wtorek, 10 czerwca o godzinie 20:00 w CANAL+ Sport.

Od ostatniego sukcesu reprezentacji Polski na arenie międzynarodowej minęły dwadzieścia dwa lata. Skłoniło to  Kubę Polkowskiego do swoistej podróży w przeszłość. Wyprawa jest tym ciekawsza, że członkowie kadry olimpijskiej Janusza Wójcika to osoby rozpoznawalne współcześnie, odgrywające pierwszoplanowe role w świecie futbolu. To właśnie one będą głównymi bohaterami tego wyjątkowego filmu. Autor zapewnia, że nie jest to zwykły piłkarski dokument historyczny:

- Słysząc tytuł „Barcelona ‘92”, pewnie większość osób pomyśli, że oto odpalamy wehikuł czasu, cofamy się do roku 1992 i oglądamy bramki, okraszone nostalgicznymi rozmowami. Ale właśnie tego chcieliśmy uniknąć. To byłoby zbyt banalne. Dlatego w filmie opowiadamy historię, dla której sam turniej olimpijski w pewnym momencie staje się tylko tłem – zapowiada Kuba Polkowski.

Tą historią są m.in. losy bramkarza „olimpijskiej” Aleksandra Kłaka, który nie potrafił odnaleźć się w życiu po zakończeni kariery. Pracuje jako kierowca autobusu, wpada w problemy z alkoholem, myśli o samobójstwie. Potrafi jednak odbić się od dna. Przechodzi duchową metamorfozę, która pozwala mu narodzić się na nowo. Jest prawdziwym gladiatorem, nie ze względu na swoją posturę, a przede wszystkim ze względu na siłę charakteru.

Oś filmu tworzy emocjonalna dyskusja ówczesnego trenera kadry olimpijskiej – Janusza Wójcika z Pawłem Janasem, którzy w domowej scenerii oglądają skróty meczów, począwszy od eliminacyjnych potyczek z Anglią i Danią, po finał Igrzysk z Hiszpanią. Ich reakcje oraz komentarze, zresztą często groteskowe, nadają dokumentowi naturalną chronologię.

O meczach, atmosferze w drużynie oraz przeróżnych sytuacjach zakulisowych opowiadają sami piłkarze. W filmie wykorzystane zostały nigdy wcześniej niepublikowane, prywatne nagrania video pochodzące z kamer Tomasza Wieszczyckiego i Grzegorza Mielcarskiego. Obrazki te doskonale oddają klimat lat 90 oraz panującą atmosferę w drużynie. Pozowanie do zdjęć na tle mercedesów w Emiratach Arabskich, kłótnie o premie na plaży, czy drużynowe wyjście na piwo w Barcelonie - to tylko kilka przykładów, które pozwalają nam zbliżyć się do bohaterów i lepiej zrozumieć otaczającą ich wówczas rzeczywistość.

- Trzeba było wrócić po meczu do miejsca zakwaterowania, a później normalnie w dresach reprezentacyjnych szukaliśmy sobie jakiegoś hiszpańskiego baru tapas i tam żeśmy uzupełniali płyny – mówi w dokumencie Wojciech Kowalczyk, wicekról strzelców turnieju olimpijskiego.

Zderzenie dziesiątek anegdot, żartów z niezwykle refleksyjną historią Aleksandra Kłaka tworzy niepowtarzalny klimat filmu. Analiza tamtych dni ma również przynieść odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie chyba każdy kibic w naszym kraju: dlaczego od tylu lat, reprezentacja Polski nie jest w stanie nawet zbliżyć się do podobnego sukcesu, jaki odniosła kadra Wójcika w Barcelonie?

Sport bez fikcji: Barcelona `92 – wtorek, 10.06, godz. 20:00, CANAL+ Sport