Ależ to będzie niedziela! - piłkarski weekend w nc+

2014-03-13

Piętnaście stadionów odwiedzą widzowie w najbliższy weekend dzięki transmisjom meczów lig zagranicznych w kanałach platformy nc+. Szczególnie ciekawie będzie w niedzielę, kibiców czekają tego dnia starcia Manchesteru United z Liverpoolem, Tottenhamu z Arsenalem, Lyonu z Monaco i PSG z Saint-Etienne. Dzień wcześniej Malaga zmierzy się z Realem Madryt, a Atletico z Espanyolem. Najważniejsze wydarzenia na europejskich boiskach podsumowane zostaną w niedzielnym magazynie „Sport+”.

manchester united liverpool

Piłkarskie emocje w nc+ zaczną się już w piątek w Reims. Drużyna Grzegorza Krychowiaka zagra z Olympique Marsylia (CANAL+ Family, 20:25). To sąsiedzi w tabeli, którzy mierzą w awans do europejskich pucharów, a więc ich starcie jest klasycznym meczem „o 6 punktów”.

Gorączka Piłkarskiej Soboty rozpocznie się o 13:30. Widzowie kanałów nc+ będą mogli zobaczyć w sobotę aż trzy spotkania Premier League, w tym konfrontacje dwóch poważnych kandydatów do mistrzostwa Anglii. Manchester City zagra na wyjeździe z Hull (CANAL+ Sport, 13:40), a Chelsea zmierzy się z Aston Villą (CANAL+ Family, 18:25). Mecze te przedzieli starcie Southampton – Norwich. Interesująco zapowiada się zaplanowane na sobotni wieczór spotkanie ligi hiszpańskiej Malaga - Real Madryt (CANAL+ Family2, 19:55). Gospodarze grają poniżej oczekiwań, a rozpędzony zespół gości prowadzi w tabeli. Czy faworyt wygra? Ostatni wyjazdowy mecz w Maladze „Królewscy” przegrali 2:3. Na koniec piłkarskiej soboty, od 21:55 na antenie CANAL+ Family2 relacjonowana będzie konfrontacja Atletico Madryt z Espanyolem Barcelona. Gospodarze, jeśli chcą pozostać w walce o mistrzostwo, muszą wygrać.

W każdym z sześciu zaplanowanych na niedzielę meczów widzowie mogą się spodziewać wielkich emocji. Na początek wspaniała, „angielska” uczta. Już o 14:25 w CANAL+ Family wydarzenie weekendu – starcie Manchester United – Liverpool. Z dwójki odwiecznych rywali to „The Reds” są w tym sezonie w znacznie lepszych nastrojach. Pierwsze w tym sezonie spotkanie tych drużyn na Anfield zakończyło się wygraną „The Reds” 1:0, ale w Pucharze Ligi to zespół Davida Moyesa był górą. Zaraz po tym meczu, od 16:55 w CANAL+ Family, kibice będą mogli zobaczyć inny hit Premier League – derby północnego Londynu Tottenham – Arsenal. Podczas starć tych zespołów zawsze „iskrzy”. Nie inaczej powinno być i tym razem. W jesiennej konfrontacji triumfowali „Kanonierzy”, mecz zakończył się wynikiem 1:0. Podobnie jak rywalizacja w Pucharze Anglii.

Równolegle z derbami stolicy Anglii w CANAL+ Family2 prezentowane będzie spotkanie ligi hiszpańskiej, w którym FC Barcelona zmierzy się z Osasuną. Gospodarze po sensacyjnej porażce w poprzedniej kolejce z Valladolid za wszelką cenę chcą odzyskać dobry nastrój. W środku tygodnia awansowali do ćwierćfinału Ligi Mistrzów eliminując w dobrym stylu Manchester City. Dla kibiców, którzy nad futbol wyspiarski i iberyjski przedkładają piłkę francuską o 16:55 w nSport transmisja z meczu Olympique Lyon – AS Monaco. Na niedzielny wieczór zaplanowane są transmisje z Włoch i Francji. W nSport od 20:40 relacjonowany będzie mecz Genoi z prowadzącym w tabeli Serie A Juventusem Turyn, a w CANAL+ Family2 spotkanie lidera Ligue1 Paris Saint-Germain z zajmującym czwartą lokatę Saint-Etienne. Gdyby sporządzić tabelę ostatnich sześciu kolejek, to drużyny te zajmowałyby dwa pierwsze miejsca w rozgrywkach ligi francuskiej. Która z nich okaże się lepsza w bezpośredniej konfrontacji?

Weekend na europejskich boiskach zamkną mecze poniedziałkowe. Torino z Kamilem Glikiem w składzie zagra z Napoli (nSport, 18:55), a Villareal zmierzy się z Athletic Bilbao (CANAL+ Sport, 21:55).

Na niedzielę z Premier League zaprasza dziennikarz nc+ Marcin Rosłoń:

Na 10 kolejek przed końcem pasjonującego sezonu Premier League Manchester United ma 11 punktów straty do Liverpoolu. Może mieć osiem, ale do tego niezbędne jest zwycięstwo na Old Trafford. Presję zwiększa nieudany pierwszy mecz w Lidze Mistrzów w Pireusie i rewanż z Olympiakosem trzy dni po starciu z The Reds. David Moyes musi iść na całość, postawić na otwartą grę i liczyć, że strzeli po prostu więcej goli niż drużyna Brendana Rodgersa. Szkot potrzebuje asyst Maty i strzeleckich popisów van Persiego z Rooney’em. A do tego moim zdaniem błysku Januzaja. Liverpool jednak ma swój ambitny plan do zrealizowania. The Reds nie chcą już oglądać się za plecy, śmiało i hardo patrzą przed siebie. Mistrzostwo Anglii jest w zasięgu, a „wielka czwórka” niemal zaklepana. W ostatnich czterech kolejkach Liverpool wbijał rywalom co najmniej 3 gole. To tylko napawa optymizmem, bo skoro Moyes i spółka mają nastrzelać o jednego więcej, to szykuje się hit nad hitami!

Arsenal zaczął marzec od wpadki w Stoke, awansu do półfinału Pucharu Anglii i odpadnięcia z Ligi Mistrzów. Arsene Wenger w Monachium stracił Mesuta Ozila, którego przerwa w grze potrwa kilka tygodni. Kanonierów czeka w najbliższym czasie podwójne derbowe starcie. Najpierw na White Hart Lane, potem na Stamford Bridge. Arsenal wciąż marzy o mistrzostwie Anglii, ale celuje przede wszystkim w utrzymanie miejsca w „wielkiej czwórce” oraz zdobycie FA Cup. Mikel Arteta stwierdził, że pierwsze od 2005 roku trofeum rozpocznie nowy rozdział historii klubu z The Emirates. A rywale tylko wyczekują na potknięcia Kanonierów. Tottenham jest bardzo blisko, Manchester United i Everton też są w zasięgu. Arsenal musi więc rozegrać obie partie po mistrzowsku. Koguty muszą wygrać, Kanonierzy mogą, a to dla zespołu Arsene Wengera najlepsza z możliwych informacji. Jednak po blamażu z Chelsea 0:4 piłkarze Tima Sherwooda szukają pierwszego lepszego chętnego, żeby na nim się odegrać. A to akurat Arsenal. Konflikt interesów murowany. W końcu to derby północnego Londynu!

Plan najbliższych transmisji meczów lig zagranicznych w nc+:

piątek, 14 marca:
17:00 Premier League World - magazyn, CANAL+ Sport