26. Kolejka T-Mobile Ekstraklasy: test dla Berga

2014-03-13

Runda zasadnicza T-Mobile Ekstraklasy zbliża się do decydujących rozstrzygnięć. W 26. kolejce dojdzie do bardzo istotnej dla układu czołówki konfrontacji Legii Warszawa z Wisłą Kraków. Ponadto, wicelider Ruch zagra z Piastem Gliwice, w Lubinie odbędą się elektryzujące derby Dolnego Śląska, a w Zabrzu nowy szkoleniowiec Górnika postara się odrodzić zespół w starciu z walcząca o miejsce w czołówce Pogonią Szczecin. Widzowie kanałów platformy nc+ z pewnością nie będą się w najbliższy weekend nudzić. Wydarzenia kolejki podsumowane zostaną w niedzielę w magazynie Liga+ Extra, którego gościem będzie trener Lecha Poznań Mariusz Rumak.

ekstraklasa legia wisla

Zmagania w 26. kolejce T-Mobile Ekstraklasy rozpoczną się w piątek w Kielcach. Od 17:40 w CANAL+ Family oraz nSport relacjonowane będzie starcie Korony z Zawiszą Bydgoszcz. Obie drużyny balansują w okolicy bardzo ważnego 8. miejsca, ich spotkanie będzie miało duży wpływ na znalezienie się w górnej połowie tabeli po 30 kolejce. Wieczorny Super Piątek (CANAL+ Sport, 20:00) będzie poświęcony meczowi Lecha Poznań z Podbeskidziem Bielsko-Biała. „Kolejorz” będzie starał się zniwelować stratę do Ruchu Chorzów i Wisły Kraków, które gonią prowadzącą w tabeli Legię Warszawa.

Sobota z ligą polską rozpocznie się transmisją z Gdańska. O 15:10 w CANAL+ Family i nSport relacja ze spotkania Lechii z Widzewem Łódź. Gospodarze są jednym z najgorzej punktujących zespołów na własnym stadionie, ale ich rywal przegrał wszystkie 12 meczów rozgrywanych na wyjeździe. Szansa dla zespołu trenera Michała Probierza na poprawienie bilansu jest więc spora. Od 18:25 kamery CANAL+ Sport będą już na drugim krańcu Polski – w Zabrzu Górnik rywalizować będzie z Pogonią Szczecin. Gospodarze przystąpią do tego spotkania z nowym szkoleniowcem. „Portowcy” będą chcieli popsuć mu debiut i zrewanżować się Górnikowi za jesienną porażkę w Szczecinie 1:4.

Najważniejsze wydarzenie weekendu w T-Mobile Ekstraklasie widzowie kanałów platformy nc+ zobaczą w niedzielę.  Prowadząca w tabeli Legia Warszawa zagra na Pepsi Arenie z odwiecznym rywalem i jednym z najpoważniejszych konkurentów do mistrzostwa – Wisłą Kraków. „Biała Gwiazda” jest na 3. miejscu w tabeli z sześciopunktową stratą do warszawian. Mecz ten będzie pierwszym poważnym sprawdzianem dla trenera Legii Henninga Berga. Poprzedzające spotkanie studio Granej Niedzieli rozpocznie się w CANAL+ Sport już o 12:30.

Emocji z pewnością nie zabraknie także podczas kolejnego niedzielnego spotkania. W derbach Dolnego Śląska Zagłębie Lubin zmierzy się ze Śląskiem Wrocław (CANAL+ Sport, 15:25). Żaden z siedmiu ostatnich meczów tych zespołów nie kończył się remisem i zawsze padały przynajmniej 2 bramki. Davida Abwo i spółkę będzie starał się powstrzymać największy+ poprzedniej kolejki, bramkarz Śląska Marian Kelemen. Na zakończenie niedzieli starcie niespodziewanego wicelidera tabeli – Ruchu Chorzów – z Piastem Gliwice. Drużyna trenera Jan Kocjana ma na koncie sześć ligowych zwycięstw z rzędu. Czy podtrzyma tę passę? Przekonać się będzie o tym można włączając o 17:55 CANAL+ Sport.

26. kolejkę T-Mobile Ekstraklasy zamknie poniedziałkowe spotkanie Cracovii z Jagiellonią Białystok. Oba zespoły szukają stabilizacji formy niezbędnej do osiągnięcia celu, jakim jest dla nich zakwalifikowanie się do grupy mistrzowskiej. Transmisja meczu w CANAL+ Family o 17:40.

CANAL+ Sport zaprosi w weekend widzów również na magazyny ligowe. W sobotę o 22:45 Rafał Dębiński i Krzysztof Przytuła przeanalizują piątkowe i sobotnie mecze w programie Liga+, a wydarzenia weekendu podsumują w niedzielnej Lidze+ Extra Tomasz Smokowski i Andrzej Twarowski. Ich gościem będzie trener poznańskiego Lecha, Mariusz Rumak.

Kibice śledzący transmisje meczów T-Mobile Ekstraklasy będą mogli – jak w każdej kolejce - na fanpage`u CANAL+ Sport na facebooku (facebook.com/CANALplussport ) wybierać „największy+ meczu”, a po ostatnim spotkaniu głosować na najlepszego piłkarza kolejki. Widzowie kanałów nc+ ocenią również atrakcyjności spotkań. Swoją opinię na temat widowiskowości meczów mogą wyrazić na stronie internetowej canalplus.pl/ocenmecz  W poprzedniej kolejce największe emocje wzbudziły spotkania: Widzew – Lech (3,4/5 gwiazdek) i Śląsk – Legia (3,3).

Na mecze T-Mobile Ekstraklasy zaprasza szef redakcji sportowej nc+ Tomasz Smokowski:

- Napięcie rośnie! Do końca zasadniczej części rozgrywek zostało już tylko pięć kolejek. W najbliższy weekend rozegranych zostanie kilka bardzo ważnych dla układu tabeli spotkań. Już w piątek będziemy w Poznaniu- jestem ciekaw, jak Lech - po stracie punktów z ostatnim w tabeli Widzewem - poradzi sobie w konfrontacji z przedostatnim Podbeskidziem. W sobotę na pierwszy plan wysuwa się stadion w Zabrzu. Górnik - z nowym szkoleniowcem - zmierzy się z Pogonią Szczecin. Dla gospodarzy to ostatni dzwonek żeby się przebudzić w walce o miejsce na podium. Niedziela upłynie pod znakiem rywalizacji w Warszawie. Mam nadzieję, że brak kibiców podczas meczu Legii z Wisłą nie wpłynie znacząco na poziom spotkania lidera z trzecią w tabeli „Białą Gwiazdą”. Przed wieczorną Ligą+ Extra będziemy uważnie śledzić też konfrontację nieobliczalnego Ruchu Chorzów z Piastem Gliwice. „Niebiescy” w małych śląskich derbach chcą zbliżyć się do pozycji lidera, a goście podtrzymać nadzieje na czołową ósemkę. Mamy też prawo oczekiwać ciekawego zakończenia kolejki w poniedziałek, kiedy Cracovia zmierzy się z Jagiellonią Białystok.

Plan transmisji 26. kolejki T-Mobile Ekstraklasy w kanałach nc+:

piątek, 14 marca:
17:40 Korona Kielce - Zawisza Bydgoszcz, CANAL+ Family / nSport