13. Kolejka TME w nc+: Ostra walka o lidera

2014-10-23

W nadchodzący weekend rozegrana zostanie już 13. kolejka T-Mobile Ekstraklasy Wszystkie spotkania będzie można zobaczyć na antenach kanałów sportowych platformy nc+. W hicie kolejki Lechia Gdańsk zmierzy się w sobotę ze Śląskiem Wrocław. Początek transmisji w CANAL+ Sport o 15:05. W meczu Pogoni Szczecin z Cracovią w roli szkoleniowca „Portowców” zadebiutuje trener Jan Kocian. Gościem specjalnym niedzielnej Ligi+ Extra będzie prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej Zbigniew Boniek.

Rozgrywki T-Mobile Ekstraklasy rozkręciły się na dobre. Do półmetka zasadniczej części sezonu zostały zaledwie trzy kolejki. W ostatni weekend października rozegrana zostanie 13. seria spotkań. Obok samych meczów jej ważnym punktem będzie niedzielne wydanie magazynu Liga+ Extra. Od 20:00 w CANAL+ Sport gościem specjalnym Tomasza Smokowskiego i Andrzeja Twarowskiego będzie prezes PZPN Zbigniew Boniek. Program będzie poświęcony nie tylko rywalizacji ligowej, ale również reprezentacji Polski.

13. kolejka rozpocznie się już w piątek od meczu PGE GKS Bełchatów – Górnik Zabrze (CANAL+ Family/nSport+, 17:40) oraz transmitowanego w ramach Super Piątku spotkania Wisła Kraków – Podbeskidzie Bielsko-Biała (CANAL+ Sport, 20:00). Ekipy z Zabrza i Krakowa zrobią wszystko by powrócić do pierwszej trójki w tabeli. Po pogromie, jaki Wisła sprawiła Górnikowi w poprzedniej kolejce, bliżej tego celu wydają się podopieczni trenera Franciszka Smudy.

W sobotę platforma nc+ zaprasza na mecz kolejki, w którym Lechia Gdańsk spotka się ze Śląskiem Wrocław. Początek transmisji w CANAL+ Sport o 15:05. Gospodarze - choć przegrali - dobrze zaprezentowali się w poprzedniej kolejce w starciu w Warszawie z Legią. Nie są więc bez szans w konfrontacji z imponującym w ostatnim czasie zespołem trenera Tadeusza Pawłowskiego. Równolegle w CANAL+ Family kibice będą mogli śledzić rywalizację Piasta Gliwice z Jagiellonią Białystok, która po ostatnich sukcesach znajduje się w tabeli już na 2. miejscu. Na 17:40 zaplanowany jest w CANAL+ Family początek relacji ze starcia Pogoni Szczecin z Cracovią. Po błyskawicznej roszadzie w środę na stanowisku szkoleniowca „Portowców” Dariusza Wdowczyka zastąpił Jan Kocian. Jak słowacki trener wypadnie w swoim debiucie? Podsumowanie wydarzeń piątku i soboty kibice zobaczą w magazynie Liga+, który w CANAL+ Sport rozpocznie się o 22:45.

Na niedzielę zaplanowane są dwa kolejne mecze. Od 15:25 w CANAL+ Sport Lech Poznań rywalizować będzie z Górnikiem Łęczna. O 17:55 transmisja spotkania, w którym ostatni w tabeli Zawisza Bydgoszcz mierzyć się będzie z liderem – Legią Warszawa.

W poniedziałek, 13. kolejkę T-Mobile Ekstraklasy zamknie mecz Ruch Chorzów – Korona Kielce. Relacja w CANAL+ Family i nSport+ rozpocznie się o 17:40.

Wszystkie mecze bieżącego sezonu T-Mobile Ekstraklasy pokazywane są również na żywo w internecie w specjalnej aplikacji dostępnej na stronie canalplussport.pl Fani futbolu znajdą w niej również statystyki oraz materiały video związane z meczami, a także magazyny ligowe. Transmisjom meczów towarzyszą akcje dla kibiców w internecie – „Największy+ meczu” (wybór na fanpage`u CANAL+ Sport - facebook.com/CANALplussport -  najlepszych piłkarzy poszczególnych spotkań, a także graczy kolejki) oraz „Oceń mecz” (za pośrednictwem strony canalplus.pl/ocenmecz widzowie oceniają atrakcyjność spotkań T-Mobile Ekstraklasy).

Na 13. kolejkę T-Mobile Ekstraklasy zaprasza dziennikarz nc+, Krzysztof Marciniak:

Oczywiście pamiętamy, że w nadchodzący weekend uwagę kibiców elektryzować będą Madryt, gdzie odbędzie się El Clasico i Manchester, gdzie „Czerwone Diabły” walczyć będą z Chelsea, ale myli się ten, kto uważa, że nie warto skupić się także na rywalizacji w 1 T-Mobile Ekstraklasie. Trzy drużyny z taką samą liczbą punktów walczyć będą w meczach wyjazdowych o pozycję lidera tabeli. Legia zagra w Bydgoszczy z Zawiszą, który przełamał się tydzień temu pokonując PGE GKS Bełchatów. Wicelider z Białegostoku o punkty powalczy z nieobliczalnym szczególnie na własnym stadionie Piastem. Z kolei Śląsk w meczu kolejki zagra w Gdańsku z Lechią, która w 12. kolejce była o włos od sprawienie niespodzianki w Warszawie z Legią. Ciekawie powinno być też w Szczecinie, gdzie po kolejnej roszadzie na stanowisku trenerskim w naszej lidze, Jan Kocian zadebiutuje w roli szkoleniowca Pogoni. W imieniu Tomasza Smokowskiego i Andrzeja Twarowskiego zapraszam także na niedzielną Ligę+ Extra, gdzie gościem specjalnym będzie prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej Zbigniew Boniek.

Plan transmisji 13. kolejki T-Mobile Ekstraklasy w kanałach platformy nc+:

piątek, 24 października:
17:40 PGE GKS Bełchatów – Górnik Zabrze, CANAL+ Family/nSport+
komentują: Marcin Rosłoń, Tomasz Wieszczycki
20:00 – 23:00 Super Piątek, CANAL+ Sport
prowadzący: Cezary Olbrycht, eksperci: Andrzej Zamilski, Krzysztof Przytuła
20:25 Wisła Kraków – Podbeskidzie Bielsko-Biała, CANAL+ Sport
komentują: Przemysław Pełka, Kazimierz Węgrzyn

sobota, 25 października:
13:30 – 22:45 Gorączka Piłkarskiej Soboty, CANAL+ Sport
prowadzący: Krzysztof Marciniak
15:05 Lechia Gdańsk – Śląsk Wrocław, CANAL+ Sport (mecz kolejki)